Fitter worden met sportsupplementen, is het mogelijk?

2022-06-03
Don

Vermoeidheid, lusteloosheid en soortgelijke klachten komen helaas vaak voor en zijn voor velen niet geheel onbekend. Dat heeft invloed op je sportprestaties, maar ook je dagelijkse leven. In hoeverre kunnen bepaalde sportsupplementen uitkomst bieden? En zijn ze eigenlijk wel geschikt voor als je doel fitter worden is? In dit artikel lees je meer over het inzetten van sportsupplementen om je fitheid te verbeteren.

Sportsupplementen ter ondersteuning van je voeding

Een supplement is een toevoeging of ondersteuning op je voedingspatroon. Dit betekent dat je bepaalde tekorten kunt opvangen en ervoor kunt zorgen dat je bepaalde voedingsstoffen voldoende binnenkrijgt. 

Wanneer je je snel vermoeid voelt, is de kans aanwezig dat je een tekort aan vitamines en mineralen hebt. Het kan dus zijn dat je deze via voeding onvoldoende binnen krijgt. Vooral vitamines en mineralen zijn van invloed op je energie. Denk hierbij aan B-vitamines en vitamine C. Deze kun je supplementeren.

Verder is vitamine D belangrijk. Een tekort hieraan kan, naast vermoeidheid, lusteloosheid, en een mindere fitheid, ook tot andere vervelende klachten leiden. Vitamine D is als supplement daarom ook vrij populair, vooral in de winter.

Voedings- en sportsupplementen kun je dus prima gebruiken ter ondersteuning van je voeding, zolang je dus niet je voeding met supplementen vervangt.

Oorzaak van vermoeidheid

Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen is een van de redenen waarom iemand zich (snel) vermoeid of lusteloos voelt. Er kunnen echter ook andere redenen zijn. Denk bijvoorbeeld aan veel (negatieve) stress dat ervoor zorgt dat je overspannen raakt, of teveel drukte op werk. Ook al is je voeding misschien wel in orde, kan dit er nog wel voor zorgen dat je je door deze factoren (sneller) vermoeid voelt. Houd hier dus rekening mee wanneer je op zoek bent naar oplossingen voor vermoeidheid.

Fitter tijdens het sporten

Wil je je eigenlijk vooral tijdens het sporten fitter voelen? Ook dan is voeding weer belangrijk. Eet je te weinig, dan krijg je onvoldoende voedingsstoffen binnen. Dit zorgt ervoor dat je minder presteert tijdens het sporten. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je conditie hierdoor vermindert.

Een van de redenen waarom fitnessers creatine als sportsupplement gebruiken, is omdat het ervoor zorgt dat je je hiermee net wat krachtiger voelt tijdens een training. Dit helpt met het beter presteren.

Verder is consistentie voor sporters van groot belang. Hoe regelmatiger en consistenter je sport, hoe sneller je lichaam daar aan went en hoe fitter je wordt. Dit is waarom het belangrijk is gedisciplineerd te blijven. Combineer dit met de juiste voeding en eventueel ondersteunende supplementen, en je zult op termijn merken dat je fitter wordt.