Hoe kun je weten of je hoogsensitief bent?

2023-05-08
ZoMa Opleidingen

Hoogsensitiviteit is een term die steeds meer bekendheid krijgt. Mensen die hoogsensitief zijn, ervaren veel prikkels uit hun omgeving op een intensere manier dan anderen. Het kan lastig zijn om te bepalen of je hoogsensitief bent, omdat het niet altijd even duidelijk is. In dit artikel vind je een aantal kenmerken die kunnen duiden op hoogsensitiviteit, dus zeker interessant om te lezen als jij twijfelt of je dit ook in je hebt. Als je je hier namelijk bewust van bent, kun je zelf manieren ontwikkelen hoe je hiermee om kunt gaan en wat je er uit kunt halen!

Een sterk gevoel van empathie

Een aspect van hoogsensitiviteit is de aanwezigheid van een sterk ontwikkelde empathie. Mensen met deze eigenschap zijn vaak in staat om zich in te leven in de emoties en behoeften van anderen, wat het een waardevolle eigenschap maakt in sociale situaties. Er zijn mensen die deze eigenschap gebruiken in hun beroep, zoals iemand die holistische therapie geeft. Maar dit vermogen kan ook uitputtend zijn, omdat het hen kwetsbaar maakt voor overprikkeling en vermoeidheid. Ze kunnen zichzelf soms verliezen in de emoties van anderen en daarbij hun eigen grenzen uit het oog verliezen.

Snel overprikkeld

Hoogsensitieve personen kunnen al snel overprikkeld raken door drukke omgevingen. Een overvloed aan geluiden, felle kleuren en sterke geuren kan voor hen te veel zijn en kan leiden tot gevoelens van stress, ongemak en zelfs angst. In tegenstelling tot anderen, zijn hoogsensitieve personen zich meer bewust van hun omgeving en nemen ze subtielere details waar. Dit betekent dat ze ook gevoeliger zijn voor overstimulatie en zich sneller overweldigd voelen door dingen die anderen mogelijk niet eens opmerken. Dit kan invloed hebben op hoe ze zich gedragen en hoe ze zich voelen in sociale situaties en in drukke openbare plaatsen zoals winkelcentra. Voor hen kan het moeilijk zijn om zich te concentreren, zich comfortabel te voelen of zelfs om te blijven.

Intensere emoties

Hoogsensitieve personen kunnen emoties intenser ervaren dan anderen. Dit betekent dat ze vaak diep geraakt worden door kunst, muziek en andere vormen van expressie. Ze kunnen ook sneller en heviger reageren op de emoties van anderen, zowel positief als negatief. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat ze geëmotioneerd raken door een ontroerende film of dat ze zich diep aangeslagen voelen door het verdriet van een vriend. Hun vermogen om zich in te leven in anderen is een belangrijke eigenschap, maar kan soms ook leiden tot overweldigende emoties.