Fitnesstrend nr. 1

Crossfit als onderdeel van een sportschool of crossfit als alleenstaand product binnen een sportschool, je ontkomt er niet aan. Inmiddels zijn er tal van sportscholen die zich richten op crossfit. Het is een bewezen sport, overgevlogen vanuit Amerika en, uitgeoefend door populaire filmsterren. De personages uit de bekende film reeks van 300 zijn allemaal getraind met een crossfit training als workout. Het is de enige krachtsport waarin vrouwen goed vertegenwoordigd zijn, bijna meer dan mannen. Voorheen was krachtsport vooral populair van de mannen, maar sinds Crossfit ook vrouwen. Een goede ontwikkeling voor de fitness-branche.

Workout of the day

Crossfit is een beproefde sport waarin diverse facetten van sport samenkomen. Powerlifting, conditie, uithoudings- en atletisch vermogen. Afstanden hardlopen, afgewisseld met diverse kracht en atletische oefeningen. Een training wordt begonnen met een warming-up en het oefenen van diverse technieken bij specifieke oefeningen. Denk hierbij aan: deadlifts, pull-ups, jumping jack, box jumps en clean jurks. Lichaamsgewicht wordt gecombineerd met gewichten, bestaande uit tractorbanden, dumbbells en touwen. Elke training wordt afgesloten met een WOD, ofwel: Workout of the day. Een routine van ongeveer 15 minuten waarin je diverse oefeningen doet met minimale rust. De resultaten van de WOD worden vaak genoteerd op een whiteboard, om een competitie element toe te voegen aan de sport. Reebok organiseert jaarlijks de Crossfit Games in de Verenigde Staten, wat gepaard gaat met met grote geld prijzen.

De sport staat bekend vanwege het Spartaanse imago, waarin achtereenvolgend oefeningen worden gedaan. Onderbelicht bij Crossfit zijn de blessures. De vaak de haastige en slordige uitvoering van oefeningen is het een erg blessure gevoelige sport. Hierdoor is het belangrijk je eigen niveau te volgen en trainingen af te wisselen met voldoende rust en juiste voeding. Rust en voeding zorgen voor herstel na een training en maakt het opbouwen van spieren mogelijk. Door de diversiteit van de sport kan je een goed all-round gezond en gespierd lichaam krijgen. Een goede manier om een intensieve crossfit training af te wisselen is door middel van een ontspannen fietstocht op een racefiets. Door de circulerende beweging van het trappen wordt de doorbloeding bevorderd waardoor je spieren de gelegenheid krijgen beter te herstellen. Uiteraard is het hierbij belangrijk voldoende rust te nemen na een WOD training en niet direct de dag ernaar te gaan fietsen. Vooral beginners doen er goed aan niet meer dan drie keer per week te trainen.