Plastische chirurgie de kenmerk van een nieuw tijdperk

In een tijd waar mensen vrij zijn om te geloven wat ze willen verandert de omstandigheden. Natuurlijk is er niet overal vrijheid van geloofsovertuiging maar wat mensen overwegen de 1ste wereld te zijn is er wel vrijheid van geloofsovertuiging. Dit kan gedateerd worden vanwege de recente fricties tussen moslims en de westerse samenleving. De topic van dit artikel is niet om te discussiëren wie er wel gelijk heeft.

Verandering
Het is niet altijd even vrij geweest. Geloof was tot 100 jaar geleden een heel belangrijk onderdeel van de samenleving. In zo een tijd was plastische chirurgie niet mogelijk maar ook al was het mogelijk het was ondenkbaar om je lichaam te veranderen. Je hebt je lichaam van God gekregen en je bent zo geschapen en zult zo blijven. In Nederland leven we in een land waar staat en geloof gescheiden zijn. Je kunt ervoor kiezen om je gezicht te veranderen of andere delen van je lichaam door middel van medische ingrepen.

 Botox

Plastische chirurgie is nu al een tijd bezig en is niet bepaald nieuw. Het is wel de laatste jaren aan het groeien. Celebrities die hun lippen opvullen, botox zetten of borstvergrotingen. Tegenwoordig worden celebrities geadoreerd alsof het goden zijn. Tieners met onzekerheden willen net als hun held van de film eruit zien. Ze zien celebrities meestal als een rolmodel. De generatie x en y is volgens onderzoek de meest narcistische generatie up to date. Het is een logische gevolg dat jongeren en ook ouderen steeds meer aan hun uiterlijk werken. Er wordt beweerd dat plastische chirurgie leidt tot een identiteitscrisis. Kinderen zouden te makkelijk iets niet willen accepteren en veranderen hun looks naar iets wat kan beschouwd worden als ‘’nep’’ of niet ‘’natuurlijk’’.

Positief
Al hoewel er tegenstanders zijn zijn er ook voorstanders. Dit is niet gek natuurlijk want de groei van plastische chirurgie blijft toenemen. Ieder persoon zou er zelf voor mogen kiezen wat ze met hun lichaam doen. Als patiënten meerdere malen aangeven er zeer gelukkig mee te zijn waarom zou er dan ophef over zijn? Het kan gediscussieerd worden dat uiterlijk niet het belangrijkste is maar dan kan voor ieder anders zijn. Een mens kan in zware depressies komen door het constant ontevreden en onzeker zijn over het uiterlijk. En in de tijd van meerdere medische uitvindingen is plastische chirurgie een middel om mensen net wat blijer te kunnen maken.