Hoe val je op een gezonde manier af?

2023-11-28
Do

Is jouw doel momenteel afvallen? Dan zul je vast inmiddels wel honderden manieren hebben gehoord waarop je dat kunt realiseren. En hoewel het concept van afvallen voor velen wel duidelijk is, zijn er toch wel degelijk verschillen in de manieren waarop je dit kunt realiseren. Het is altijd aangeraden om op een gezonde manier vetmassa kwijt te raken. Daar komt het een en ander bij kijken.

Vermijd een crashdieet

Allereerst is het van groot belang om te begrijpen dat een crashdieet totaal niet gezond is. Je lichaam krijgt te weinig voedingsstoffen binnen om goed te functioneren. Vaak zul je dit lichamelijk en mentaal merken. Dit kun je op de lange termijn al sowieso niet volhouden, maar ook op de korte termijn is dit eigenlijk bijna nooit aangeraden. Bovendien zul je sneller weer aankomen in gewicht wanneer je weer teruggaat naar hoe je normaal eet.

Natuurlijk kun je voor een bepaalde periode wel een dieet volgen om even wat meer kilo’s kwijt te raken, maar blijf je lichaam wel voorzien van voldoende essentiële voedingsstoffen. Als je op de lange termijn gezond wilt zijn, zowel fysiek als mentaal, is het van belang dat je consistent gezond (hieronder valt voldoende) eet. Door hier je levensstijl van te maken, zul je ook minder snel hoeven af te vallen, omdat je al fit bent.

Het bijhouden van je calorieën

Je maakt op een gezonde manier afvallen een stuk makkelijker voor jezelf wanneer je weet hoeveel calorieën je nu consumeert. Als je hier geen idee van hebt, kun je ook moeilijk uitrekenen hoeveel je nu eigenlijk moet eten om af te vallen. Heb je echter wel deze inzichten, dan kun je ook makkelijker veranderingen in je eetpatroon brengen. 

Het bijhouden van calorieën is dus verstandig voor als je wilt afvallen, maar hetzelfde geldt ook voor als je wilt aankomen (bijvoorbeeld in spiermassa).

Gezondere voedingsstoffen 

Natuurlijk is het altijd een goed idee om te kijken naar wat je daadwerkelijk eet. Welke voedingsstoffen krijg je binnen en waar kun je optimaliseren op het gebied van gezondheid?

Vlees

Wist je dat vlees grasgevoerd kan zijn? Dit bevat betere voedingsstoffen, zoals meer omega 3. Door bijvoorbeeld hiervoor te kiezen, heb je een gezonder alternatief op standaard vlees.

Vloeibare calorieën

Een ander voorbeeld: vloeibare calorieën, oftewel drinken. Frisdrank bevat onnodige calorieën die ervoor zorgen dat je minder snel kunt afvallen. Je zult sneller afvallen door alleen water, koffie en thee te drinken (zonder melk en suiker).

Beweging en consistentie

Verder helpt beweging (sporten) bij afvallen. Je verbrandt calorieën en dit is direct gekoppeld aan gewichtsverlies. Natuurlijk dient dit gepaard te gaan met een gezond voedingspatroon. Beweging is onderdeel van ‘gezond afvallen’, omdat het ook goed is voor je lichaam en voor je fysieke & mentale gezondheid. Door sporten ga je je beter voelen, onder andere omdat je productie van neurotransmitters dopamine, endorfine en serotonine wordt gestimuleerd.